Sposób przygotowania:
Śmietankowy tort- śmietankowa eksplozja
Przygotować wszystkie niezbędne składniki do ciasta. Jajka sparzyć wrzącą wodą, w celu zniwelowania bakterii, białka oddzielić od żółtek, w wysokim naczyniu białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, piana nie może wydostać się poza naczynie po jego odwróceniu. Pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka, zmiksować na jednolitą gładką i jasną masę. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką tortową, dodać proszek do pieczenia, przesiać na drobnym sicie i dodać do pozostałych składników. Tak przygotowane ciasto biszkoptowe należy przełożyć do tortownicy. Okrągłą tortownicę na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć ciasto do tortownicy. Piec biszkopt w temperaturze około 180- 190 stopni C przez około 50 minut, ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić. Przekroić biszkopt na dwie równe części. Schłodzić śmietankę kremówkę. Śmietankę ubić na sztywną masę, dodać cukier puder, dodać śmietanfix aby śmietana była sztywna, dodać likier kokosowy i dalej miksować. Ubitą i gotową masę przygotować według przepisu podanego na opakowaniu. Na pierwszy biszkopt nałożyć masę śmietankową, przykryć drugim biszkoptem, na wierzch i na boki wyłożyć ubita śmietankę z likierem kokosowym i rozsmarować równomiernie. Porcjować do szprycy i dekorować w dowolny sposób. Udekorować truskawkami lub innym owocami oraz gotowymi dekoracjami z masy cukrowej.