natalka1107@o2.pl

natalka1107@o2.pl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 176]

Śmietanowiec.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Śmietanowiec najlepiej smakuje schłodzony.

Śmietanowiec.

Składniki:

Śmietanowiec.

 

  • 4 śmietany
  • 1 szklanki mleka
  • 1 i ½ szklanki cukru
  • 5 łyżek żelatyny
  • 3 galaretki (różne smaki)
  • 2 galaretki (takiego samego smaku)

 

Sposób przygotowania:

Śmietanowiec.
Rozpuścić osobno trzy galaretki każdą na jedną szklankę wody. Pozostawić do stężenia. Jeśli galaretki stężeją, pokroić je w kostkę i wymieszać wszystko razem. Odstawić na chwilę do lodówki. Śmietany przełożyć do miski dodać cukier i ubijać. Potem dodać mleko i przestudzoną, rozpuszczoną w wodzie żelatynę. To wszystko dokładnie wymieszać i dodać wcześniej pokrojone galaretki. Całość wylewamy na blaszkę i pozostawiamy do zastygnięcia.
Po zastygnięciu na wierzch wylać wcześniej przygotowane dwie galaretki.