Sposób przygotowania:
Śmietanowiec
Biszkopty: Żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić na sztywno. Do utartych żółtek dokładać na przemian pianę z mąką. Masę nałożyć do szprycy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wycisnąć podłużne porcje. Piec w temp.200 st.C (z termoobiegiem 180 st.C) przez 10-15 min. Kokosanki: Cukier wymieszać wymieszać z wiórkami kokosowymi, stopionym masłem, a potem połączyć z ubitymi białkami. Na blachę wyścieloną papierem do pieczenia wyłożyć 2 płaskie porcje ciasta. Piec na złoto w temp. 170 st.C (z term. 150 st.C). Krem: Kremówkę ubić na sztywno. Żelatynę namoczyć w 1-2 łyżkach zimnej wody. zółtka ubić z cukrem. Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Na wrzątek wlać cienkim strumieniem (cały czas mieszając) kogel - mogel. Całość podgrzewać na parze, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę, rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącego mleka. Zimny krem wymieszać z bitą śmietaną i porzeczkami. W foremce (najlepiej na keks) wyłożonej folią ułożyć biszkopty(mają być przy ściankach). Środek wypełnić kremem. Ciasto wstawić do lodówki na 4-5 godzin. Po wyjęciu z formy na obu końcach umieścić kokosanki. Udekorować owocami.