kasia.nma

kasia.nma

Starszy Kucharz
[Przepisów: 15]

Śmietanowiec z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Efektowne, pyszne ciacho - idealne na niedzielę lub imprezę, bardzo ładnie wygląda a smakuje jeszcze lepiej polecam.

Śmietanowiec z brzoskwiniami

Składniki:

Śmietanowiec z brzoskwiniami

biszkopt

  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem śmietanowy

dodatkowo

Sposób przygotowania:

Śmietanowiec z brzoskwiniami
Z podanych składników robimy biszkopt.Ubijamy białka dosypując po trochu cukru następnie dokładamy po jednym żółtku cały czas miksując następnie wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia-mieszamy drewnianą łyżką. Wylewamy ciasto na wysmarowaną blachę i pieczemy ok 30 min. w temp.180 stopni.

Upieczony, ostudzony biszkopt kroimy na dwa placki i odstawiamy.

Śmietanę ubijamy z 2 opakowaniami śnieżki. Połowę brzoskwiń odsączamy, kroimy w kostkę i dokładamy do śmietany-delikatnie mieszamy.

Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy w chłodne miejsce aż się zsiądzie. Resztę brzoskwiń kroimy w plasterki.

Biszkopt nasączam ponczem wg uznania, wykładamy połowę śmietanowego kremu, przykrywamy drugim plackiem także go nasączamy,smarujemy cienko kremem śmietanowym. Układamy na wierzchu kawałki brzoskwiń na przemian z galaretką i dekoracjami ze śmietany.

Wstawiamy do lodówki lub chłodnego miejsca. 

Tagi:

jajko jajka