czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Śmietanowiec z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bardzo smaczne ciasto, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Dużo mniej kaloryczne niż takie z dodatkiem śmietanki 30% :)

Śmietanowiec z brzoskwiniami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Śmietanowiec z brzoskwiniami

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek,
  • szklanka cukru,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżka kakao.

 

 

  • Polewa:
  • 150g cukru pudru,
  • 6 łyżeczek wody,
  • 2 łyżki kakao.

Sposób przygotowania:

Śmietanowiec z brzoskwiniami
1. Białka ubić na sztywną pianę. Stale miksując, dosypywać powoli cukier. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do białek dodawać na przemian żółtka i przesianą mąkę. Na koniec dodać kakao, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłozonej papierem blaszki o wym. 23x33cm. Ostudzić i przekroić na pół. 2. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami wrzątku, dokładnie wymieszać i przestudzić. Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę. Dodać do śmietany wraz z cukrem, wymieszać. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę, wymieszać dokładnie. Masą przełożyć blaty ciasta. Schłodzić. 3. Wszystko rozpuścić, lekko przestudzić i rozsmarować na wierzchu ciasta. Przechowywać w lodówce.
Śmietanowiec z brzoskwiniami
upiec ciemny biszkopt i przekroić na pół
Śmietanowiec z brzoskwiniami
Śmietany połączyć z cukrem, żelatyną i owocami
Śmietanowiec z brzoskwiniami
Masą śmietanową przełożyć blaty ciasta .