WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Śmietanowo - korzenna zebra

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna zebra w nowej, pierniczkowo - śmietanowej odsłonie.

Śmietanowo - korzenna zebra

Składniki:

Śmietanowo - korzenna zebra

 

  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju
  • szklanka gazowanej wody
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mąki
  • łyżeczka przyprawy korzennej do pierników
  • olejek śmietankowy

Sposób przygotowania:

Śmietanowo - korzenna zebra
Jajka ubijamy, dodajemy cukier. Gdy powstanie jasna, puszysta masa, dodajemy stopniowo mąki z proszkiem, olej i wodę. Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 3 łyżki mąki i kilka kropel olejku śmietankowego, do drugiej kakao i przyprawę korzenną. Wylewamy na blachę partiami, raz jasne, raz ciemne ciasto i pieczemy w 180°C ok. 45 minut do suchego patyczka.