Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Śmietanowo-maślana młoda kapusta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Młoda kapusta duszona z cebulką, z dodatkiem śmietanki i masła... Doskonale nadaje się jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie np. z pieczywem.

Śmietanowo-maślana młoda kapusta

Składniki:

Śmietanowo-maślana młoda kapusta

 

  • olej do smażenia
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 6 łyżek śmietany kremówki
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 czubate łyżki masła
  • 1 cebula

Sposób przygotowania:

Śmietanowo-maślana młoda kapusta

Etap 1

Śmietanowo-maślana młoda kapusta
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona na oleju.

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na niewielkiej ilości oleju.

Etap 2

Śmietanowo-maślana młoda kapusta
Poszatkowana młoda kapusta dodana do cebuli i podsmażona.

Kapustę poszatkować, dodać do cebuli, chwilę razem podsmażać.

Etap 3

Śmietanowo-maślana młoda kapusta
Zioła i przyprawy dodane do kapusty podsmażonej z cebulą.

Dodać zioła i przyprawy, podsmażać jeszcze 2-3 minuty, co chwilę mieszając.

Etap 4

Śmietanowo-maślana młoda kapusta
Woda i śmietana kremówka dodane do kapusty z cebulą.

Do kapusty dodać wodę i śmietanę, wymieszać. Dusić na średnim ogniu bez przykrycia, aż prawie cały płyn odparuje.

Etap 5

Śmietanowo-maślana młoda kapusta

Garnek z kapustą zdjąć z ognia. Do kapusty dodać masło, mieszać, aż się roztopi i wszystko ładnie się połączy.

Etap 6

Śmietanowo-maślana młoda kapusta

W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli. Podawać z pieczywem na kolację lub jako dodatek do obiadu.


Tagi:

kapusta