Sposób przygotowania:
Tort śmietanowy z truskawkami 2
Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec dajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 26 cm i pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu, biszkopta przekrawamy na połowę. Masa śmietanowa: śmietanę ubijamy z cukrem i dodajemy żelatynę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody. Na przekrojone ciasto dajemy 1/3 masy na masę układamy połowę truskawek, na to 1/3 masy, na masę śmietanową dajemy drugie ciasto, na to 1/3 masy i układamy pozostałe truskawki. Na środek ścieramy białą czekoladę.