Sposób przygotowania:
Tort śmietanowy z truskawkami
Na początku upiekę osobno dwa biszkopty, każdy z 4 jajek, a potem przekrawam każdy biszkopt na połowę. Otrzymuję wtedy cztery blaty biszkoptowe. Biszkopt: Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypuję stopniowo cukier i nadal ubijam, po czym dodaję po jednym żółtku cały czas miksując. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia. Dodaję po jednej łyżce do masy jajecznej i delikatnie mieszam łyżką. Tak przygotowaną masę przekładam do tortownicy, której dno wykładam wcześniej papierem do pieczenia, a boki smaruję masłem oraz wysypuję bułką tartą. Biszkopt wstawiam do nagrzanego do temp. 180ºC piekarnika i piekę około 25 minut. Ciasto studzę w otwartym piekarniku. Ostudzony biszkopt przekrawam wzdłuż na dwa blaty. Krem: Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości gorącej wody, pozostawiam do ostudzenia. Śmietankę ubijam na sztywno z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. W drugim naczyniu mieszam serek i dodaję do niego powoli ubitą śmietanę, wlewam kilka kropel aromatu waniliowego i ostudzoną, rozpuszczoną żelatynę, mieszam. Truskawki odsączam z syropu i drobno kroję. Pierwszy placek biszkoptowy nasączam syropem (lub musem) truskawkowym, wykładam na niego 1/4 kremu śmietanowego, pokrojone truskawki i przykrywam drugim nasączonym blatem. Po czym wykładam znów 1/4 kremu, truskawki i przykrywam trzecim plackiem, który także nasączam. Znowu smaruję 1/4 kremu, kładę truskawki i czwarty blat kładę. Tort smaruję resztą kremu, cały wierzch i boki. Dekoruję wierzch truskawkami. Wstawiam do lodówki.
marietta