mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Tort śmietanowy z truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Biszkopty nasączyłam musem wykonanym ze zmiksowanych z cukrem truskawek. Krem przygotowałam z sera twarogowego i ubitej kremówki.

Tort śmietanowy z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort śmietanowy z truskawkami

 

  • Biszkopt: (upiec osobno 2 biszkopty z poniższego przepisu)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli

 

  • Krem:
  • 440 g serka mascarpone (twaróg półtłusty mielony jak na sernik)
  • 500 g słodkiej śmietanki 30%
  • 2 czubate łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 600 g truskawek w syropie wraz z syropem (zamiast syropu można użyć mus truskawkowy)

 

  • Przybranie:
  • kilkanaście truskawek
  • ew. sos truskawkowy

Sposób przygotowania:

Tort śmietanowy z truskawkami
Na początku upiekę osobno dwa biszkopty, każdy z 4 jajek, a potem przekrawam każdy biszkopt na połowę. Otrzymuję wtedy cztery blaty biszkoptowe. Biszkopt: Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypuję stopniowo cukier i nadal ubijam, po czym dodaję po jednym żółtku cały czas miksując. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia. Dodaję po jednej łyżce do masy jajecznej i delikatnie mieszam łyżką. Tak przygotowaną masę przekładam do tortownicy, której dno wykładam wcześniej papierem do pieczenia, a boki smaruję masłem oraz wysypuję bułką tartą. Biszkopt wstawiam do nagrzanego do temp. 180ºC piekarnika i piekę około 25 minut. Ciasto studzę w otwartym piekarniku. Ostudzony biszkopt przekrawam wzdłuż na dwa blaty. Krem: Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości gorącej wody, pozostawiam do ostudzenia. Śmietankę ubijam na sztywno z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. W drugim naczyniu mieszam serek i dodaję do niego powoli ubitą śmietanę, wlewam kilka kropel aromatu waniliowego i ostudzoną, rozpuszczoną żelatynę, mieszam. Truskawki odsączam z syropu i drobno kroję. Pierwszy placek biszkoptowy nasączam syropem (lub musem) truskawkowym, wykładam na niego 1/4 kremu śmietanowego, pokrojone truskawki i przykrywam drugim nasączonym blatem. Po czym wykładam znów 1/4 kremu, truskawki i przykrywam trzecim plackiem, który także nasączam. Znowu smaruję 1/4 kremu, kładę truskawki i czwarty blat kładę. Tort smaruję resztą kremu, cały wierzch i boki. Dekoruję wierzch truskawkami. Wstawiam do lodówki.
Tort śmietanowy z truskawkami
Z podanych składników piekę biszkopt, przekrawam do na pół
Tort śmietanowy z truskawkami
Część truskawek miksuję na mus, a część drobno kroję
Tort śmietanowy z truskawkami
NA biszkopt wykładam mus, potem krem i truskawki
Tort śmietanowy z truskawkami
Cały tort smaruję kremem i dekoruję truskawkami