Sposób przygotowania:
Śniadanie dla dwojga - gofry i owsianka
Gofry przygotowuję prawie tak jak naleśniki: do mleka wrzucam żółtka, cukier, sól i lekko ubijam, dosypuję mąkę i trzepaczką ubijam na gęste ciasto (konsystencja 18% śmietany). W osobnej misce ubijam białka z odrobiną soli na sztywno, mieszam je z ciastem delikatnie, drewnianą łyżką. Gofrownicę rozgrzewam, smaruję przy pomocy pędzelka olejem ryżowym i łyżką wylewam ciasto. Piekę przez kilka minut (ok. 5-7) na rumiano z obu stron (dolna płytka lepiej rumieni, więc je przekręcam), dekoruję bitą śmietaną, owocami lub dżemem. W czasie pieczenia gofrów przygotowuję szybką owsiankę: do gorącego mleka dodaję kilka łyżek płatków owsianych błyskawicznych i szczyptę soli i gotuję, aż zgęstnieje. Na patelni rozgrzewam łychę miodu, dodaję garść orzechów włoskich i kilka plasterków banana- mieszam, aż pokryją się miodową glazurą. Dodaję je na wierzch owsianki lub mieszam całość z owsianką i wykładam do miseczki. Do tego ulubiona kawa lub herbata- i voila, smacznie rozpoczynamy dzień :D
kołczu