jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1971]

SUPERPRZEPIS

Śniadaniowe jajka sadzone na słodko

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Święta Wielkanocne kojarzą mi się z jajecznymi daniami. Dodaje się je chyba wszędzie: są pisanki, żur z jajkami, jajka faszerowane itp. Ostatnio mojej rodzinie zaserwowałam jajka sadzone na słodko. To pyszny pomysł na danie dla naszych najmłodszych.

Śniadaniowe jajka sadzone na słodko Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śniadaniowe jajka sadzone na słodko

 

  • Placuszki:
  • 2 jajka,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 3 płaskie łyżki cukru kryształu,
  • 1 szklanka mleka,
  • Ok 2 i 1/3 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • Olej do smażenia
  • Waniliowy serek:
  • 400 gram sera z wiaderka,
  • Cukier puder do smaku,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 żółtko
  • Dodatkowo:
  • Puszka brzoskwiń

Sposób przygotowania:

Śniadaniowe jajka sadzone na słodko

ETAP 1

Śniadaniowe jajka sadzone na słodko
łączymy składniki ciasta

PLACUSZKI: Jajka wbijamy do miski. Dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę.
Do ubitej masy jajecznej dodajemy sypkie składniki (mąkę, proszek do pieczenia) oraz wlewamy mleko.
Całość miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.

ETAP 2

Śniadaniowe jajka sadzone na słodko
formujemy zgrabne placuszki

Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje ciasta, formując zgrabne, okrągłe placuszki.

ETAP 3

Śniadaniowe jajka sadzone na słodko
placuszki smażymy do zrumienienia z dwóch stron

Racuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

ETAP 4

Śniadaniowe jajka sadzone na słodko
łączymy składniki sera

SER: Do sera dodajemy cukier waniliowy oraz żółtko. Całość miksujemy słodząc do smaku.

ETAP 5

Śniadaniowe jajka sadzone na słodko
brzoskwinie odsączamy z soku

OWOCE: Brzoskwinie odsączamy z soku.
Każdy placuszek smarujemy serkiem waniliowym. Imituje ono białko. Na ser wykładamy brzoskwinie. Będą one żółtkiem naszego śniadania.
„Plasuszki- jajka sadzone” podajemy na śniadanie lub deser.