pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Śniadaniowy cebulak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pomysł na niedzielne śniadanie na ciepło

Śniadaniowy cebulak Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śniadaniowy cebulak

 

 

  • Masa:
  • 6 średnich cebul
  • 4 plastry dowolnej wędliny
  • Odrobina soli i cukru
  • Olej do smażenia
  • Żółty ser do posypania na wierzchu
  • kminek

 

Sposób przygotowania:

Śniadaniowy cebulak
Drożdże rozcieramy z ciepłą wodą dodając łyżeczkę cukru i mąki. Odstawiamy aż podrośnie. Kiedy rozczyn będzie gotowy dodajemy go do reszty mąki, lekko solimy ciasto i wyrabiamy. odstawiamy do podrośnięcia. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju. wrzucamy cebule, dodając trochę soli do smaku i szczyptę cukru. Smażymy aż cebula się zeszkli. Wędlinę kroimy w kosteczkę i dodajemy do cebuli. Krotko razem smażymy. Kiedy ciasto będzie gotowe rozkładamy je w formie. Na nie wykładamy masę cebulową, wierzch posypujemy żółtym serem i kminkiem. Zapiekamy w 170st ok 15 minut.
Śniadaniowy cebulak
Z podanym składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośniecia
Śniadaniowy cebulak
Cebulę podsmażamy z solą i cukrem na rozgrzanym tłuszczu
Śniadaniowy cebulak
Do cebuli dodajemy pokrojoną w kosteczkę wędlinę
Śniadaniowy cebulak
Na ciasto wykładamy cebulę którą posypujemy żółtym serem i kminkiem