Sposób przygotowania:
Śniadaniowy chleb z ziemniakami
Dzień wcześniej, wieczorem, przygotować rozczyn - wymieszać drożdże, 100g mąki i letnią wodę. Przykryć i wstawić w ciepłe miejsce. Dzień wcześniej można też ugotować ziemniaki w mundurkach, lecz nie obierać i również trzymać w ciepłym miejscu. Następnego dnia obrać ziemniaki i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Do rozczynu dodać resztę mąki, letnie mleko, ziemniaki, sól i cukier. Ciasto wyrabiać energicznie, dodać tyle wody, aby powstało niezbyt twarde ciasto. 2 łyżki masła stopić, ostudzić i wlać do ciasta. Przykryć ściereczką i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto powiększy swoją objętość uformować podłużny chleb, przełożyć do formy i polać wierzch 1 łyżką stopionego masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni. Piec około 1godziny.