Sposób przygotowania:
Ciasto Zielona Wyspa
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję rozdrobniony szpinak. Mieszam. Ciasto przekładam na tortownicę o średnicy 26cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 35 minut w temperaturze 170 stopni.
2. Masa śmietanowa: Galaretkę cytrynową rozpuszczam w 250ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję serek mascarpone oraz tężejącą galaretkę. Delikatnie miksuję. Masę wykładam na biszkopt. Wyrównuję i odstawiam do stężenia.
3. Galaretki gruszkowe rozpuszczam w 750ml wrzątku. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Banany obieram ze skórki i kroję w grubsze plastry. Owoce układam na masie śmietanowej. Banany zalewam tężejącą galaretką gruszkową.
Ciasto wstawiam na godzinę do lodówki.
2. Masa śmietanowa: Galaretkę cytrynową rozpuszczam w 250ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję serek mascarpone oraz tężejącą galaretkę. Delikatnie miksuję. Masę wykładam na biszkopt. Wyrównuję i odstawiam do stężenia.
3. Galaretki gruszkowe rozpuszczam w 750ml wrzątku. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Banany obieram ze skórki i kroję w grubsze plastry. Owoce układam na masie śmietanowej. Banany zalewam tężejącą galaretką gruszkową.
Ciasto wstawiam na godzinę do lodówki.
halina