Bitwa Blogerów

Bitwa Blogerów

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Ciasto Tropikalna Wyspa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto zaskakuje nie tylko wyglądem ale również i smakiem. Blaty upieczone z dodatkiem kiwi i szpinaku. Do tego banan i gruszka. Smak podkręca limonka i galaretka z trawą cytrynową. Jak dla mnie rewelacja. Ciasto jest niezwykle orzeźwiające.

Ciasto Tropikalna Wyspa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto Tropikalna Wyspa

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g nadzienia kiwi lub konfitury o smaku kiwi
  • 50 g szpinaku baby

Nasączenie:

Krem budyniowy:

Dodatkowo:

  • 1 gruszka
  • 1 banan
  • 1 galaretka o smaku limonki i trawy cytrynowej
  • 1,5 szklanki wrzątku
  • Cukier puder do posypania
  • Mięta i limonka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasto Tropikalna Wyspa

Ciasto:

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Olej blendujemy z umytym, świeżym szpinakiem baby. Do jajek stopniowo dosypujemy mąkę, strużką wlewamy olej ze szpinakiem i po łyżce nadzienia kiwi.

Gotową gładką masę przelewamy do tortownicy o średnicy 18 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40-45 minut (do tzw. ,,suchego patyczka”). Po wystudzeniu kroimy na 3 blaty.

Krem:

W garnku gotujemy połowę mleka, cukier i cukier waniliowy. W reszcie dokładnie mieszamy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz żółtko. Gdy mleko wrze, przelewamy masę z żółtkiem i energicznie mieszamy . Masa musi mieć konsystencję budyniu. Rondelek przykrywamy folią spożywczą i studzimy. Folia zapobiegnie powstaniu na wierzchu kożucha.

Po wystudzeniu ucieramy z margaryną na gładki krem. Galaretkę rozpuszczamy w wrzątku, odstawiamy do stężenia. Najlepiej przygotować ją przed rozpoczęciem przygotowywania kremu. Gruszkę oraz banana osobno pokroić w kosteczkę. Poncz przygotować z soku z limonki i wody.

Złożenie ciasta:

W tortownicy układamy jeden blat ciasta, nasączamy wodą z limonką. Układamy pokrojoną gruszkę i zalewamy połową galaretki. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie układamy kolejny blat ciasta, nasączamy.

Układamy pokrojonego banana i zalewamy resztą galaretki. Odstawiamy do stężenia. Na wierzchu wylewamy krem i przykrywamy ostatnim blatem ciasta. Posypujemy cukrem pudrem. Ciasto chłodzimy przez kilka godzin w lodówce.

Blog: Violetowe Kucharzenie

Ciasto Tropikalna Wyspa
Ciasto Tropikalna Wyspa
Ciasto Tropikalna Wyspa
Ciasto Tropikalna Wyspa