jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Soczewica w sałacie rzymskiej.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Soczewica podana na listkach sałaty rzymskiej pięknie wygląda i skusi nawet kogoś, kto nie jest weganinem.

Soczewica w sałacie rzymskiej. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Soczewica w sałacie rzymskiej.

 

  • 1 średnia sałata rzymska
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 200g soczewicy
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • pieprz czarny i ziołowy do smaku
  • sól
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej
  • szczypta chili
  • 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
  • pomidorki koktajlowe i pietruszka do dekoracji

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Soczewica w sałacie rzymskiej.
Moczymy soczewicę przez 1 godzinę. Gotujemy ją do miękkości Obieramy cebulę, Kroimy ją w kosteczkę i szklimy na rozgrzanym oleju.Dodajemy ugotowaną soczewicę (bez płynu), paprykę suszoną, przecier pomidorowy, pieprz czarny i ziołowy oraz bazylię. Doprawiamy ją solą i chili do smaku Dusimy kilkanaście minut, by sos lekko odparował. Kroimy drobno łodygi selera naciowego. Listki sałaty rzymskiej myjemy, osuszamy i ścinamy twarde łodygi. Kroimy je drobno i dodajemy do soczewicy razem z selerem naciowym. Dusimy kilka minut, aż warzywa stracą surowy smak, ale pozostaną chrupiące. Z miękkich części liści składamy łódeczkę i nakładamy na nią porcję soczewicy. Dekorujemy przekrojonymi na pół pomidorkami i natką pietruszki.
Soczewica w sałacie rzymskiej.
Soczewicę dusimy z cebulą i pomidorami do chwili, aż sos lekko odparuje.
Soczewica w sałacie rzymskiej.
Liście sałaty rzymskiej myjemy, osuszamy i ścinamy grube łodygi.