Sposób przygotowania:
Soczewica w sałacie rzymskiej.
Moczymy soczewicę przez 1 godzinę. Gotujemy ją do miękkości Obieramy cebulę, Kroimy ją w kosteczkę i szklimy na rozgrzanym oleju.Dodajemy ugotowaną soczewicę (bez płynu), paprykę suszoną, przecier pomidorowy, pieprz czarny i ziołowy oraz bazylię. Doprawiamy ją solą i chili do smaku Dusimy kilkanaście minut, by sos lekko odparował. Kroimy drobno łodygi selera naciowego. Listki sałaty rzymskiej myjemy, osuszamy i ścinamy twarde łodygi. Kroimy je drobno i dodajemy do soczewicy razem z selerem naciowym. Dusimy kilka minut, aż warzywa stracą surowy smak, ale pozostaną chrupiące. Z miękkich części liści składamy łódeczkę i nakładamy na nią porcję soczewicy. Dekorujemy przekrojonymi na pół pomidorkami i natką pietruszki.