Nencja

Nencja

Szef Kuchni
[Przepisów: 33]

Soczewica z warzywna salsą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Danie szybkie, jednogarnkowe, pikantna warzywna salsa dodaje pazurka :) polecam weganom jak i również jako tradycyjny obiad

Soczewica z warzywna salsą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Soczewica z warzywna salsą

 

  • Potrzebujemy:
  • 70g czerwonej soczewicy
  • marchew
  • cukinię ok. 100g
  • mieszankę papryk po około 1/2 średnich: czerwona, żółta, zielona
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • łyżkę koncentratu pomidorowego
  • lyżeczkę oliwy z oliwek
  • łyżeczkę octu jabłkowego
  • łyżeczkę sosu sojowego
  • szczyptę chilli (jeśli macie świeże - tym bardziej polecam)
  • 1/2 łyzeczki curry
  • łyżeczkę papryki słodkiej
  • łyżkę natki pietruszki
  • sól morską i świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Soczewica z warzywna salsą
Kroimy papryki i cebulę w drobną kostkę, przekładamy do miseczki do której dodajemy sos sojowy, oliwę, sól, pieprz, ocet. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na około 10 min, żeby się przegryzło. Przygotowujemy marchew - kroimy w plasterki oraz cukinie kroimy w płatki. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy przygotowaną salsę z papryk, smażymy około 2 min mieszając, wrzucamy marchew i cukinię, po minucie podlewamy 2 łyżkami wody, dodajemy soczewicę. chwilę smażymy, następnie podlewamy około 0,5 szkl wody. Dodajemy paprykę słodką i chilli. Mieszamy, przykrywamy i dusimy - co jakiś czas mieszając - wrazie potrzeby podlewamy wodą - którą soczewica chłonie jak szalona. Pod koniec dodajemy curry, koncentrat i natkę - gotujemy jeszcze około 5 min do miękkości soczewicy.
Soczewica z warzywna salsą
czerwona soczewica w pikantnej salsie warzywnej