Sposób przygotowania:
Soczewicowa zupa
Marchewki dobrze myjemy, a później obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, przemywamy ziemną wodą, żeby podczas krojenia nie szczypała w oczy, a później kroimy w bardzo drobną kostkę. Por oczyszczamy i również kroimy. Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone warzywa ( marchewki, cebulę oraz por). Do garnka wlewamy bulion mięsny oraz jedną szklankę wody i gotujemy. Do tego wsypujemy podsmażone warzywa. Pomidory myjemy, obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasionek i gnieciemy lub kroimy. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Soczewicę bardzo dokładnie oczyszczamy. W następnej kolejności do bulionu dodajemy soczewice, ząbki czosnku oraz pomidory. Do tego dodajemy również ziele angielskie i liście laurowe. Całość gotujemy, a pod koniec zupę doprawiamy do smaku według własnego uznania pieprzem oraz solą i mieszamy. Na koniec możemy również dodać umytą i drobno posiekaną pietruszkę.