migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Soczyste żeberka w keczupie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne aromatyczne żeberka w keczupie. Keczup śliwkowy nadał im fajny posmak śliweczki i żeberka wyszły palce lizać.

Soczyste żeberka w keczupie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Soczyste żeberka w keczupie

 

  • 1,5 kg żeberek
  • 1 słoiczek keczupu o smaku śliwkowym-270 g (keczup kielecki)
  • 2 łyżki majeranku
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Soczyste żeberka w keczupie
Żeberka podzielić na małe kawałki, ja podzieliłam na kawałki z dwiema kostkami. Keczup dokładnie wymieszać z olejem oraz majerankiem. Następnie mieszanką nasmarować dokładnie żeberka i odstawić na kilka godzin do lodówki. Potem żeberka przełożyć do torebki do pieczenia i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 1,5 do 2 godzin. W trakcie pieczenia kilka razy przekręcić torebkę bo mięska jest sporo i te żeberka na wierzchu za bardzo się wysuszyły. Zamiast keczupu śliwkowego można użyć zwykłego i żeberka wyjdą równie smaczne. Ostatnim razem jak robiłam użyłam właśnie keczupu śliwkowego i to był bardzo dobry wybór bo aromat śliweczki idealnie komponuje się z mięskiem.Myślę że ten sam efekt uzyskamy gdy dodamy ze 2-3 łyżki powideł śliwkowych. 
Soczyste żeberka w keczupie
Etap 1 Żeberka podzielić na małe kawałki, ja podzieliłam na kawałki z dwiema kostkami.
Soczyste żeberka w keczupie
Etap 2 Keczup wymieszać z olejem i majerankiem.
Soczyste żeberka w keczupie
Etap 3 Następnie mieszanką nasmarować dokładnie żeberka i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Soczyste żeberka w keczupie
Etap 4 Potem żeberka przełożyć do torebki do pieczenia i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 1,5 do 2 godzin