karolinaOla

karolinaOla

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Soczysty kurczak faszerowany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Niesamowity smak wydobywający się z najzwyklejszego mięsa drobiowego.

Soczysty kurczak faszerowany

Składniki:

Soczysty kurczak faszerowany

 

  • 1 kurczak ok 2 kg
  • świeża natka pietruszki
  • cebula biała 1 średnia
  • jajko
  • bułka kajzerka namoczona w mleku
  • zmielona łopatka 0,8 kg
  • Marynata:
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, majeranek świeży, papryka słodka
  • oliwa 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Soczysty kurczak faszerowany
Kurczaka płukamy. Małym nożem pozbywamy się korpusu. Dokładnie myjemy w środku. Wkładamy do płaskiego naczynia. W osobnej miseczce łączymy wszystkie składniki marynaty. Smarujemy nią skórę kurczaka. Wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia przygotowujemy nadzienie. Zmieloną łopatkę wrzucamy do miski. Dodajemy posikaną natkę, sól, jajko, odciśniętą bułkę i cebulę w kostkę. Łączymy, aż powstanie gładka masa. Przygotowanym farszem wypychamy kurczaka. Wkładamy do piekarnika na 200 st. na 30 min. Później zmniejszamy temperaturę do 180 st. i pieczemy przez kolejne 90 min. Przez pierwsze 45 minut nakówamy kurczaka wykałaczką po to, by nam nie popękał.