anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Soczysty kurczak pieczony w ćwiartkach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smaczny kurczak dla początkujących kucharek.

Soczysty kurczak pieczony w ćwiartkach Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Soczysty kurczak pieczony w ćwiartkach

 

  • 1 duży kurczak około 2 kg
  • 2 czubate łyżeczki soli
  • 2 czubate łyżeczki majeranku
  • 2 czubate łyżeczki tymianku
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy do drobiu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 8 ząbków czosnku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Soczysty kurczak pieczony w ćwiartkach
Kurczaka umyć, osuszyć, odciąć szyjkę i skrzydełka. Przeciąć dużym nożem wzdłuż , a potem na ćwiartki. Posolić lekko ćwiartki jedną łyżeczką soli i wstawić na 15 min do lodówki. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałą sól,resztę przypraw i oliwę z oliwek. Wyjąć mięso i natrzeć marynatą, odstawić na 1 godz znów do lodówki. Blachę wsadową nagrzać w 180 st C i na gorącą ułożyć ćwiartki kurczaka przecięciem w dół. Wylać pozostałą marynatę która nam obciekła z kurczaka. Piec w tej samej temperaturze około 55-60 min, od czasu do czasu polewając sosem z pieczenia. Upieczonego kurczaka wyjąć z piecyka, przykryć ścisło folią aluminiową i odstawić na 20 min żeby odpoczął. Po tym czasie, zlać przez siteczko wytworzony sos z blaszki, możemy nim polać ryż lub ziemniaczki. Smacznego.
Soczysty kurczak pieczony w ćwiartkach
Etap 1