Sposób przygotowania:
Soczysty kurczak pieczony w ćwiartkach
Kurczaka umyć, osuszyć, odciąć szyjkę i skrzydełka. Przeciąć dużym nożem wzdłuż , a potem na ćwiartki. Posolić lekko ćwiartki jedną łyżeczką soli i wstawić na 15 min do lodówki. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałą sól,resztę przypraw i oliwę z oliwek. Wyjąć mięso i natrzeć marynatą, odstawić na 1 godz znów do lodówki. Blachę wsadową nagrzać w 180 st C i na gorącą ułożyć ćwiartki kurczaka przecięciem w dół. Wylać pozostałą marynatę która nam obciekła z kurczaka. Piec w tej samej temperaturze około 55-60 min, od czasu do czasu polewając sosem z pieczenia. Upieczonego kurczaka wyjąć z piecyka, przykryć ścisło folią aluminiową i odstawić na 20 min żeby odpoczął. Po tym czasie, zlać przez siteczko wytworzony sos z blaszki, możemy nim polać ryż lub ziemniaczki. Smacznego.
Irena_m
Trzosik