Sposób przygotowania:
Sojki
Z drożdży na mleku zarobić rozczyn, dodając odrobinę mąki i cukru. A po jego wyrośnięciu z podanych produktów zagnieść ciasto, dodając tyle mleka, ile się wgniecie, tak aby ciasto odstawało od ręki. Po czym pozo¬stawić do wyrośnięcia. Przygotować nadzienie z kapusty. Kapustę sparzyć, odcisnąć i połączyć z ugotowaną na sypko kaszą jaglaną. Całość wymięszać, pokrasić olejem, dodać pokrajaną w kostkę cebulę i do smaku doprawić pieprzem i solą.
Z ciasta wałkować placki o średnicy około 25 cm, nakładać nadzienie i zalepiać podobnie jak pierogi. Gotowe układać na natłuszczonej blasze i smarować po wierzchu rozmąconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku.
Z ciasta wałkować placki o średnicy około 25 cm, nakładać nadzienie i zalepiać podobnie jak pierogi. Gotowe układać na natłuszczonej blasze i smarować po wierzchu rozmąconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku.