bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Sojki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Super fajny pomysł na danie. Polecam

Sojki

Składniki:

Sojki

 

Sposób przygotowania:

Sojki
Z drożdży na mleku zarobić rozczyn, dodając odrobinę mąki i cukru. A po jego wyrośnięciu z podanych produktów zagnieść ciasto, dodając tyle mleka, ile się wgniecie, tak aby ciasto odstawało od ręki. Po czym pozo¬stawić do wyrośnięcia. Przygotować nadzienie z kapusty. Kapustę sparzyć, odcisnąć i połączyć z ugotowaną na sypko kaszą jaglaną. Całość wymięszać, pokrasić olejem, dodać pokrajaną w kostkę cebulę i do smaku doprawić pieprzem i solą.
Z ciasta wałkować placki o średnicy około 25 cm, nakładać nadzienie i zalepiać podobnie jak pierogi. Gotowe układać na natłuszczonej blasze i smarować po wierzchu rozmąconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku.