MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Sola z pieczonymi ziemniakami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sola, podana z pieczonymi ziemniakami w mundurkach, smażonymi szparagami, w malinowym balsamiku...

Sola z pieczonymi ziemniakami

Składniki:

Sola z pieczonymi ziemniakami

 

  • dla jednej osoby:
  • 1 płat soli
  • 1 jajko
  • odrobina mleka
  • sól, pieprz, wegeta, tymianek
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka masła
  • ocet balsamiczny 40ml
  • syrop malinowy 20ml
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4-5 szparag

Sposób przygotowania:

Sola z pieczonymi ziemniakami
Ziemniaki myjemy, kroimy na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości) i gotujemy w osolonej wodzie (1łyżka). Solę osuszamy ręcznikiem papierowym, posypujemy solą i pieprzem. Jajko rozkłócamy z odrobiną mleka i Vegetą. Solę moczymy w jajku, następnie obsypujemy mąką. Rybę wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię i smażymy na rumiano z dwóch stron. Szparagi wrzucamy na gotującą się, lekko osoloną wodę i gotujemy ok 10 minut. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy ugotowane ziemniaki, posypujemy tymiankiem i chwilę pieczemy. Szparagi można dorzucić do ziemniaków, lub odrobiną podsmażyć na oliwie. Sos: ocet balsamiczny, syrop i cukier zagotowujemy. Nakładamy na talerz solę, szparagi i ziemniaki, polewamy sosem, a na ziemniaki kładziemy łyżeczkę masła.