alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 520]

Ryba (sola) po grecku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Idealna potrawa na świąteczny lub imieninowy stół. Prosta do wykonania i zawsze się sprawdza. Polecam :)

Ryba (sola) po grecku

Składniki:

Ryba (sola) po grecku

 

  • 1 kg filetów z soli
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka mielona
  • papryka ostra mielona
  • ok 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1/4 szkl octu
  • 1-2 jajka do panierowania
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ryba (sola) po grecku
Filety rybne dokładnie rozmrażamy, płuczemy,następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy w mące i jajku. Smażymy z obu stron na złoto na dobrze rozgrzanym oleju. Cebulę obrać pokroić w kosteczkę. Warzywa korzeniowe obrać i zetrzeć na grubej tarce. Na patelni lub w rondlu rozgrzać olej, wrzucić wszystkie warzywa i przesmażyć. Następnie podlać wodą, dodać przyprawy i dusić do miękkości. Dodać koncentrat i dusić jeszcze ok 5 min. Na końcu wlać ocet, i ponownie zagotować. W naczyniu układać zimną rybę i wlewać ciepłą zalewę. Odstawić do lodówki na całą noc aby smaki się "przegryzły". Smacznego:) 

Tagi:

jajko jajka