bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Sola w cieście piwnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sola smażona w głęboim oleju w ciescie.

Sola w cieście piwnym

Składniki:

Sola w cieście piwnym

 

  • 600 g filetów z soli
  • 2 jajka
  • 1/2szklanki piwa
  • łyżka oleju
  • cytryna
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Sola w cieście piwnym
Zmiksowac mąkę z żółtkami, piwem i łyżką oleju. Białka ze szczyptą soli ubic na sztywną pianę i delikatnie dodac ją do ciasta. Filety umyc, osuszyc, podzielic na mniejsze części. Posypac je solą i pieprzem, mocno skrop sokiem wyciśniętym z cytryny. Odstawic na 30 minut. Kawałki ryby zanurzac w cieście piwnym i smażyc z każdej strony na rozgrzanym głębokimk oleju. Odsączyc na papierowym ręczniku.

Tagi:

jajko piwo jajka