Sola w sosie greckim

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Gdy na Twoim wigilijnym stole ma zagościć ryba po grecku, zaskocz swoją rodzinę i przyrządź ją w nowy, oryginalny sposób.

Sola w sosie greckim

Składniki:

Sola w sosie greckim

 

  • 1 opakowanie włoszczyzny POLTINO
  • 1 cebulę
  • Filet z soli (150g)
  • 1 seler
  • 0,5 pora
  • 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżeczkę musztardy
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sola w sosie greckim
Kiedy zbierzesz już wszystkie składniki zamrożoną włoszczyznę POLTINO wsyp na patelnię z przysmażoną na tłuszczu cebulą i porem i duś pod przykryciem ok. 10 minut, do miękkości. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i duś jeszcze przez ok. 5 minut, po czym dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj sproszkowaną paprykę i łyżeczkę musztardy. Wszystko zagotuj, mieszając. Rybę posyp solą i pieprzem. Następnie usmaż na oleju. Selera pokrój w cienkie paski i usmaż na oleju w temperaturze 180 stopni. Usmażoną rybę ułóż na talerzu, do połowy zalej sosem greckim. Dodaj chrust z selera i przystrój cytryną. Tak wytwornie prezentujące się danie na pewno zyska uznanie Twoich współbiesiadników. Zasmakujcie w wyśmienitej kompozycji soli i warzyw POLTINO.