Sposób przygotowania:
Solanki z makiem
1. Do miski wsypałam mąkę. 2. W szklance ( połowę szklanki wody ) dodałam drożdże , cukier i rozmieszałam do rozpuszczenia . 2. Zrobiłam zagłębienie w mące i wlałam rozczyn z drożdży i wody zamieszałam delikatnie i zostawiłam na 30 minut aby zaczęło pracować . 3. Teraz dodałam roztrzepane jajo i letnie mleko , wyrobiłam ciasto. 4. Zostawiłam je na półtorej godziny do wyrośnięcia. 5. Ciasto podzieliłam na połowę, każdy placek rozwałkowałam i pokroiłam na 8 trójkątów . 6. Każdy trójkąt smarowałam pędzelkiem i zwijałam rogalika . 7. Ułożyłam rogaliki na blaszkach do pieczenia,zostawiłam na 30 minut do wyrośnięcia , potem posmarowałam roztrzepanym białkiem i posypałam makiem . 8.Piekłam na papierze do pieczenia 20 minut w 170 stopniach .