Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Sorbet z mango i ginu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Idealnie chłodzący deser z dodatkiem ginu - wyłącznie dla dorosłych! Świetny na upalne popołudnie i parny wieczór :)

Sorbet z mango i ginu

Składniki:

Sorbet z mango i ginu

 

  • mango dojrzałe 3-4 duże
  • cukier 1 szkl.
  • sok z kwaśnych pomarańczy 1/2 szkl.
  • gin cytrusowy kilka łyżek
  • sok z limonki do smaku
  • woda zimna 1/2 szkl.
  • skórka otarta z pomarańczy

Sposób przygotowania:

Sorbet z mango i ginu
Wodę połączyć z kwaśnym sokiem pomarańczowym, cukrem i skórką otartą z pomarańczy, zagotować i wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić i wstawić do lodówki do schłodzenia. 

Mango wybrać jak najbardziej dojrzałe, miękkie i aromatyczne. Obrać nad miską (gdzie będzie skapywał sok) i ostrym nożem odciąć od pestki jak najwięcej miąższu. Zmiksować z sokiem limonkowym do smaku. Do musu dolać syrop i wymieszać. Schłodzić.

Dolać zimny gin i dokładnie wymieszać. Przelać do szczelnego pojemnika, zamknąć i zamrozić. Można użyć maszynki do kręcenia lodów, co poprawi konsystencję sorbetu.