Sposób przygotowania:
Nadziewany bakłażan cielęciną i szparagami
Pszenicę namoczyć przez godzinę a następnie ugotować z odrobiną soli. Mięso pokroić i doprawić solą i pieprzem.
Bakłażany przekroić na pół wzdłuż, posolić i odstawić na 30 minut. Po tym czasie opłukać i osuszyć.
Szparagi obrać i ugotować w lekko posłodzonej wodzie. Gotować tak by główki wystawały z wody.
Na rozgrzaną patelnię wlać olej i przesmażyć bakłażany od strony miąższu 5 minut. Następnie na tym oleju usmażyć też mięso a pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w piórka. Dodać łyżeczkę sosu sojowego. Wymieszać i zdjąć z patelni. Z bakłażanów wyjąć miąższ. Pokroić i przełożyć do miski, dodać mięso z cebulą i ugotowaną pszenicę. Dodać szczyptę curry, wymieszać. Do wydrążonych bakłażanów włożyć farsz, na niego położyć po kilka szparagów a na wierzch plasterki camemberta. Wstawić do nagrzanego do 200 C piekarnika na 10 minut. Można podawać z sałatą i skropiony oliwą z oliwek.
Bakłażany przekroić na pół wzdłuż, posolić i odstawić na 30 minut. Po tym czasie opłukać i osuszyć.
Szparagi obrać i ugotować w lekko posłodzonej wodzie. Gotować tak by główki wystawały z wody.
Na rozgrzaną patelnię wlać olej i przesmażyć bakłażany od strony miąższu 5 minut. Następnie na tym oleju usmażyć też mięso a pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w piórka. Dodać łyżeczkę sosu sojowego. Wymieszać i zdjąć z patelni. Z bakłażanów wyjąć miąższ. Pokroić i przełożyć do miski, dodać mięso z cebulą i ugotowaną pszenicę. Dodać szczyptę curry, wymieszać. Do wydrążonych bakłażanów włożyć farsz, na niego położyć po kilka szparagów a na wierzch plasterki camemberta. Wstawić do nagrzanego do 200 C piekarnika na 10 minut. Można podawać z sałatą i skropiony oliwą z oliwek.