Doda

Doda

Szef Kuchni
[Przepisów: 97]

Sos Aurora

  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Stopić 2 łyżki masła , wsypać mąkę, przesmażyć, ale nie rumienić. Mieszając,

Sos Aurora

Składniki:

Sos Aurora

 

  • 400 ml wywaru rybnego

 

 

 

 

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego

 

  • mała cebula

 

 

  • łyżka oliwy

 

  • tymianek

 

 

 

  • 1/2 - 1 łyżeczka miodu lub szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Sos Aurora
Stopić 2 łyżki masła , wsypać mąkę, przesmażyć, ale nie rumienić. Mieszając, wlewać zimny wywar. Gotować, aż sos zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć garnek z ognia, wlać lekko ubitą śmietanę i przecier pomidorowy, wymieszać. Dodać posiekaną i podsmażoną na oliwie cebulę z czosnkiem, zagotować. Przyprawić miodem, solą, pieprzem i tymiankiem. Podawać na zimno lub ciepło do owoców morza, drobiu, pulpetów.