SUPERPRZEPIS

Sos beszamelowy

  • Xetnom
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Sos beszamelowy Więcej zdjęć (3)

Masło roztapiamy w rondlu. Dodajemy mąkę, łączymy dokładnie z tłuszczem. Stopniowo dodajemy mleko.

Składniki:

Sos beszamelowy

 

Sposób przygotowania:

Sos beszamelowy
Masło roztapiamy w rondlu. Dodajemy mąkę i dokładnie łączymy z tłuszczem. Od razu dolewamy odrobinę mleka (by nie ściemniało jak zwykła zasmażka). Ciągle mieszamy dolewając ciągle mleko. Na koniec gdy mamy już jednolitą masę dodajemy ser i mieszamy aż się dokładnie rozpuści w sosie. Na koniec doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Sos beszamelowy
Ser dodaje wyrazistego smaku sosowi beszamelowemu
Sos beszamelowy
Masło musimy podgrzewać na małym ogniu by zbyt szybko nam się nie spaliło