Sposób przygotowania:
Sos bolognese tradycyjny
Do średniego garnka wlać oliwę tak by zakryć dno, po czym szerokim nożem rozgniatamy czosnek w łupkach i wrzucamy na oliwę . Na małym ogniu zasmażyć czosnek z każdej strony tak aby nam nie z czarniał lecz był lekko brązowy po czym go wyciągamy i wyrzucamy.
Mięso myjemy i kroimy w małe kawałki tak około 2,5 -3 cm i zasmażamy dalej na małym ogniu przez 10-15 minut do zmiany koloru, po czym wyciągamy na chwilkę i dodajemy pomidory pokrojone na drobno do garnka gdzie smażyliśmy mięsko:). Po 1-2 minutach pomidory blindujemy i wsadzamy ponownie mięsko aby nam się gotowało w pomidorkach :) dodając odrobinę przecieru pomidorowego zapytacie dlaczego? (Odpowiedź: ponieważ pomidory nie mają tak ciemnego koloru jak przecier gdyż do przecieru dodawany jest koncentrat z buraków lub barwnik i tylko dla wyglądu).
Drobno siekamy bazylie i oregano (oregano dodaję ja gdyż podkreśla smak i zapach ale ta na prawdę we Włoszech nie dodają oregano) i dusić mieszając co jakiś czas aż staną się jednolitą masą ok. 2 godziny. Sos wiemy że jest już dobry nie w momencie jak mięso jest miękkie i się rozpada lecz w tedy gdy jego konsystencja jest gęsta i widać jak się rozwarstwiają delikatnie pomidory to jest trudne do opowiedzenia.
Sam dobrego sosu uczyłem się przez kilka lat aż opanowałem jaka ma być dokładnie jego struktura i smak. Dodajemy sól i czarny pieprz i gotowe :) Sos można wykorzystać w tradycyjnych włoskich potrawach jak: makarony wszelkiego rodzaju, spaghetti, pizza, lasagne i innych. Życzę smacznego :)
Mięso myjemy i kroimy w małe kawałki tak około 2,5 -3 cm i zasmażamy dalej na małym ogniu przez 10-15 minut do zmiany koloru, po czym wyciągamy na chwilkę i dodajemy pomidory pokrojone na drobno do garnka gdzie smażyliśmy mięsko:). Po 1-2 minutach pomidory blindujemy i wsadzamy ponownie mięsko aby nam się gotowało w pomidorkach :) dodając odrobinę przecieru pomidorowego zapytacie dlaczego? (Odpowiedź: ponieważ pomidory nie mają tak ciemnego koloru jak przecier gdyż do przecieru dodawany jest koncentrat z buraków lub barwnik i tylko dla wyglądu).
Drobno siekamy bazylie i oregano (oregano dodaję ja gdyż podkreśla smak i zapach ale ta na prawdę we Włoszech nie dodają oregano) i dusić mieszając co jakiś czas aż staną się jednolitą masą ok. 2 godziny. Sos wiemy że jest już dobry nie w momencie jak mięso jest miękkie i się rozpada lecz w tedy gdy jego konsystencja jest gęsta i widać jak się rozwarstwiają delikatnie pomidory to jest trudne do opowiedzenia.
Sam dobrego sosu uczyłem się przez kilka lat aż opanowałem jaka ma być dokładnie jego struktura i smak. Dodajemy sól i czarny pieprz i gotowe :) Sos można wykorzystać w tradycyjnych włoskich potrawach jak: makarony wszelkiego rodzaju, spaghetti, pizza, lasagne i innych. Życzę smacznego :)