WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 932]

Sos cebulowo - koperkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos cebulowo - koperkowy lekko pikantny z dodatkiem majeranku i papryki słodkiej do mięs lub klusków.

Sos cebulowo - koperkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos cebulowo - koperkowy

 

  • 2 cebule
  • olej
  • szczypta papryki słodkiej w proszku
  • sól, pieprz
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1-2 łyżki śmietany 30%
  • listek laurowy
  • ziele angielskie

Sposób przygotowania:

Sos cebulowo - koperkowy

ETAP 1:

Cebule obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i wrzucić cebulę. Zeszklić. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i majerankiem. Wymieszać i smażyć do zrumienienia. Usmażoną cebulę przełożyć do wysokiego naczynia i zblendować na gładko.

Zblendowaną cebulę przełożyć do garnka. Wlać ok. 0,5 szkl. wody. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, posiekany koperek i gotować ok. 0,5 godziny. Na koniec zaprawić słodką śmietanką.

Gdyby sos był za rzadki można zagęścić kaszą manną lub odrobiną mąki.

Sos cebulowo - koperkowy
Sos cebulowo - koperkowy po przygotowaniu w garnku
Sos cebulowo - koperkowy
Posiekany koperek dodany do sosu cebulowego
Sos cebulowo - koperkowy
Cebula z przyprawami zblendowana na jednolite pure
Sos cebulowo - koperkowy
Cebula przesmażona na oleju z przyprawami.