zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2421]

Sos diabełka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Kolejny sos do makaronu. Szybko i smacznie.

Sos diabełka

Składniki:

Sos diabełka

 

  • 600 g mięsa wieprzowego
  • 1 duża marchewka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 300 ml koncentratu
  • 100 ml wody
  • sól
  • oliwa do podsmażenia mięsa

 

  • 200 g żółtego sera

Sposób przygotowania:

Sos diabełka
2 opakowania makaronu wstążki
Mięso umyć, marchew, cebulę i czosnek obrać i umyć. W maszynce do mięsa zmielić na grubym sicie mięso, marchew, cebulę i czosnek. Rozgrzać głęboką patelnię, nalać oliwę, wrzucić mięso z warzywami i podsmażać mieszając. Gdy mięso jest usmażone dodać pozostałe przyprawy i koncentrat, wymieszać i dodać 100 ml wody. Cały czas mieszając gotować na małym ogniu około 10 minut. Ewentualnie doprawić do smaku.
Makaron ugotować aldente.
Żółty ser zetrzeć.
Na talerz wyłożyć porcję makaronu, polać sosem i posypać żółtym serem.
Smacznego.

Tagi:

mięso sery ser