Sposób przygotowania:
Sos do makaronu do słoików na zimę
Pomidory umyj, sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą i zdejmij skórkę. Cukinię umyj i usuń gniazda nasienne. Zetrzyj na tarce jarzynowej lub rozdrabniaczem, wymieszaj z łyżką soli, przełóż na sitko i odstaw na 2 godziny do odsączenia soku. Marchewkę umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tej samej tarce. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i również zetrzyj na tarce. Obraną i umytą cebulę bardzo drobno pokrój lub zetrzyj na tarce. W dużym rondlu lub garnku z grubym dnem rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę, pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj pokrojone pomidory i smaż, aż się rozgotują i lekko odparuje sok. Odciśniętą z soku cukinię przełóż do rondla, startą marchewkę i paprykę. Rondel nakryj pokrywką i całość gotuj przez około pół godziny. Odkryj, dodaj przyprawy, cukier, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje, nie zapominając o częstym mieszaniu. Gdy sos osiągnie odpowiednią gęstość dodaj ocet jabłkowy, wymieszaj i jeszcze raz zagotuj. Gorący sos przekładaj do wyparzonych słoiczków i zakręcaj. Pasteryzuj około 10 minut. *Z tej porcji wyszło mi 9 słoików o pojemności 400 ml *wagę wszystkich produktów podałam już obranych i bez gniazd nasiennych
zewa
anemon
Dzięki zewa, sos jest bardzo smaczny i bardzo "wygodny w użytkowaniu" Nie tylko do makaronu. Garneczki dostałam w prezencie, więc nie wiem gdzie można je kupić, a szkoda bo występują też w innych kolorach i chętnie sama bym takie dokupiła.