SUPERPRZEPIS

Sos do makaronu do słoików na zimę

  • 2
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Sos do makaronu do słoików na zimę Więcej zdjęć (4)

Teraz, gdy w ogrodach i sklepach warzyw dobrej jakości jest pod dostatkiem warto zrobić z nich gęsty, aromatyczny i pikantny sos na zimę.

Składniki:

Sos do makaronu do słoików na zimę

 

 

Sposób przygotowania:

Sos do makaronu do słoików na zimę
Pomidory umyj, sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą i zdejmij skórkę. Cukinię umyj i usuń gniazda nasienne. Zetrzyj na tarce jarzynowej lub rozdrabniaczem, wymieszaj z łyżką soli, przełóż na sitko i odstaw na 2 godziny do odsączenia soku. Marchewkę umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tej samej tarce. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i również zetrzyj na tarce. Obraną i umytą cebulę bardzo drobno pokrój lub zetrzyj na tarce. W dużym rondlu lub garnku z grubym dnem rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę, pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj pokrojone pomidory i smaż, aż się rozgotują i lekko odparuje sok. Odciśniętą z soku cukinię przełóż do rondla, startą marchewkę i paprykę. Rondel nakryj pokrywką i całość gotuj przez około pół godziny. Odkryj, dodaj przyprawy, cukier, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje, nie zapominając o częstym mieszaniu. Gdy sos osiągnie odpowiednią gęstość dodaj ocet jabłkowy, wymieszaj i jeszcze raz zagotuj. Gorący sos przekładaj do wyparzonych słoiczków i zakręcaj. Pasteryzuj około 10 minut. *Z tej porcji wyszło mi 9 słoików o pojemności 400 ml *wagę wszystkich produktów podałam już obranych i bez gniazd nasiennych
Sos do makaronu do słoików na zimę
Cukinię umyj i usuń gniazda nasienne. Zetrzyj na tarce jarzynowej lub rozdrabniaczem.
Sos do makaronu do słoików na zimę
Cukinię wymieszaj z łyżką soli, przełóż na sitko i odstaw na 2 godziny do odsączenia soku.
Sos do makaronu do słoików na zimę
. Gdy sos osiągnie odpowiednią gęstość dodaj ocet jabłkowy, wymieszaj i jeszcze raz zagotuj.

Tagi:

cukinia