Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Sos do sałatek II

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos też można podawać do serów.

Sos do sałatek II

Składniki:

Sos do sałatek II

 

  • 200 ml śmietany kwaśnej
  • 100 ml majonezu
  • 4 łyżki wiśniówki
  • 6 łyżek sosu chili
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sos do sałatek II
Śmietanę połączyć z majonezem, wlać wiśniówkę i wymieszać. Czosnek obrać, drobno pokroić wsypać do sosu. Wszystkie składniki przelać do kielicha miksera i powoli miksować na małych obrotach. Na końcu dodać, sos chili i sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku, zmiksować na większych obrotach. Gotowy sos schłodzić w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Sos w lodówce można przechowywać do 7 dni. Sos można podawać do sałatki paryskiej i wędlin.

Tagi:

sosy