Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 267]

Sos dyniowo-cebulowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sos jest jak ketchup i pasuje do kanapek z serem białym, żółtym, z wędlinką czy do kiełbaski na ciepło. Można też posmarować nim np pizzę.

Sos dyniowo-cebulowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sos dyniowo-cebulowy

 

Sposób przygotowania:

Sos dyniowo-cebulowy
Dynię pokroić na cząstki, wyciąć gniazdo nasienie, pokroić w kawałki razem ze skórą. Posypać łyżką soli, wymieszać i odstawić na godzinę, aż dynia puści sok. Odcedzić powstałą solankę.

Połowę cebuli oraz paprykę oczyścić, pokroić, podlać szklanką wody i dusić około 15 minut. Dodać dynię i podgrzewać do czasu, aż warzywa zupełnie zmiękną - zmiksować zawartość garnka na sos. Dodać pozostałą cebulę pokrojoną w kostkę albo w piórka - dołożyć cukier, imbir, ocet jabłkowy i pieprz.

Dusić ok. 20 min. na najmniejszym palniku, a następnie dodać kozieradkę i ocet 10% . Gotować jeszcze kilka minut. Gorącym sosem napełnić wyparzone słoiczki i szczelnie zakręcić.

Po ostygnięciu wstawić do lodówki (bardzo dobrze przechowuje się w ten sposób) albo zapasteryzować dla pewności.
Sos dyniowo-cebulowy
Dynię pokroić, oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić i posolić.
Sos dyniowo-cebulowy
Udusić paprykę, połowę cebuli, kawałki dyni - zmiksować.
Sos dyniowo-cebulowy
Sos doprawić, połączyć z pokrojoną cebulą i zagotować.