eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1534]

Sos dyniowo cebulowy Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przygotowałam pikantny sos z dyni i cebuli. Usmażyłam cebulę z dynią i dusiłam razem z przyprawami aż dynia zmiękła.

Sos dyniowo cebulowy Eli

Składniki:

Sos dyniowo cebulowy Eli

składniki sosu

  • 600 g dyni po obraniu
  • 2 duże cebule

dodatki

Sposób przygotowania:

Sos dyniowo cebulowy Eli

przygotowanie składników

Sos dyniowo cebulowy Eli
Z pokrojonej w paski dyni usunąć pestki i skórę.

Z dyni usunąć pestki, pokroić w paski i obrać ze skórki.

przygotowanie składników cd

Sos dyniowo cebulowy Eli
Pokroić w kosteczkę obrany miąższ z dyni.

Obrany miąższ dyni pokroić w kostkę.

przygotowanie składników cd

Sos dyniowo cebulowy Eli
Pokroić w kostkę cebule obrane z łupinek.

Cebule obrać z łupinek i drobno pokroić.

przygotowanie sosu

Sos dyniowo cebulowy Eli
Na rozgrzanym oleju usmażyć pokrojoną cebulę.

Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę i usmażyć.

przygotowanie sosu cd

Sos dyniowo cebulowy Eli

Do usmażonej cebuli dodać kurkumę, czosnek granulowany i imbir.

przygotowanie sosu cd

Sos dyniowo cebulowy Eli

Do cebuli z przyprawami dodać pokrojoną dynię i razem jeszcze chwilę smażyć.

przygotowanie sosu cd

Sos dyniowo cebulowy Eli

Dynię z cebulą podlać wodą i gotować aż wszystko będzie miękkie. Ugotowaną dynię z cebulą przestudzić i dokładnie zmiksować.

Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos wlać do sosjerki i posypać pestkami dyni. Sos podawać z ryżem lub makaronem.

Smacznego!