Sposób przygotowania:
Sos dyniowo cebulowy Eliprzygotowanie składników
Z dyni usunąć pestki, pokroić w paski i obrać ze skórki.
przygotowanie składników cd
Obrany miąższ dyni pokroić w kostkę.
przygotowanie składników cd
Cebule obrać z łupinek i drobno pokroić.
przygotowanie sosu
Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę i usmażyć.
przygotowanie sosu cd
Do usmażonej cebuli dodać kurkumę, czosnek granulowany i imbir.
przygotowanie sosu cd
Do cebuli z przyprawami dodać pokrojoną dynię i razem jeszcze chwilę smażyć.
przygotowanie sosu cd
Dynię z cebulą podlać wodą i gotować aż wszystko będzie miękkie. Ugotowaną dynię z cebulą przestudzić i dokładnie zmiksować.
Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos wlać do sosjerki i posypać pestkami dyni. Sos podawać z ryżem lub makaronem.
Smacznego!
gusia1000