ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Sos grzybowy z suszonych grzybów Eweliny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny sos np. do makaronu lub ryżu

Sos grzybowy z suszonych grzybów Eweliny

Składniki:

Sos grzybowy z suszonych grzybów Eweliny

 

Sposób przygotowania:

Sos grzybowy z suszonych grzybów Eweliny
Grzyby myjemy starannie dzień przed planowanym sporządzaniem sosu a następnie zamaczamy je w letniej wodzie. Nazajutrz gotujemy je w tej samej wodzie (ok 2 szklanki) aż zmiękną (ok. 30 minut). Następnie wyjmujemy je z wywaru i siekamy drobno. Masło roztapiamy w rondelku, wsypujemy mąkę, zasmażamy to przez chwilę ciągle mieszając. Gotową zasmażkę rozprowadzamy zimnym wywarem z grzybów, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Po zdjęciu z ognia dodajemy śmietanę oraz posiekane grzyby. podajemy do makaronu lub ryżu.

Tagi:

grzyby