Malgosia

Malgosia

Szef Kuchni
[Przepisów: 95]

Sos koperkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Do sporządzania wszelkich sosów dodawaj jak najmniejsze ilości mąki i śmietany, by zredukować ich kaloryczność.

Sos koperkowy

Składniki:

Sos koperkowy

 

  • pęczek świeżego kopru lub 2 łyżeczki suszonego
  • 1,5 łyżeczki stołowej oleju lub margaryny
  • 1 łyżka stołowa mąki
  • 200-300 ml wody
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki stołowe śmietany lub śmietanki
  • sól
  • ocet lub sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania:

Sos koperkowy
Na rozgrzany tłuszcz wsypać mąkę i posiekany koper i podsmażyć na małym ogniu, uważać, żeby nic nie zbrązowiało! Zalać zimna wodą, wymieszać na gładką masę, posolić, dodać ocet (sok z cytryny) i po 4-5 minutach, a średnim ogniu zagęścić mlekiem. Przed podaniem zmieszać ze śmietanką lub śmietaną.