ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Sos koperkowy na gorąco

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Znakomity sos do ziemniaków,pulpetów lub gotowanych jajek.

Sos koperkowy na gorąco Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos koperkowy na gorąco

 

Sposób przygotowania:

Sos koperkowy na gorąco
Masło rozpuszczamy w rondlu, wrzucamy posiekaną cebulę i mieszając ją od czasu do czas, czekamy aż się zeszkli. Następnie wlewamy do tego 2 szklanki wody i wrzucamy posiekany koperek. Gotujemy kilka minut ciągle mieszając. Czubatą łyżkę mąki zalewamy połową szklanki wody, mieszamy dokładnie i zalewamy tym nasz sos cały czas go mieszając na ogniu. Sos nam wtedy gwałtownie zgęstnieje. Zmniejszamy ogień do minimum, doprawiamy sos vegetą, solą, pieprzem oraz maggi. Wszystko mieszamy, na koniec dodajemy łyżkę śmietany. Gdy sos zagotuje się, ściągamy z ognia i gotowe. Polecam serdecznie!
Sos koperkowy na gorąco
Cebulę podsmażamy na maśle do momentu aż stanie się miękka.
Sos koperkowy na gorąco
Umyty koperek siekamy drobniutko i dodajemy do garnka.
Sos koperkowy na gorąco
Odrobina przypraw wzbogaci smak naszego sosu.
Sos koperkowy na gorąco
Zwieńczeniem naszego dzieła jest łyżka śmietany