kasperki2

kasperki2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 255]

Sos kremowy-pieczarkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nawet aniołki się zastanawiają ile dla nich sosu zostanie

Sos kremowy-pieczarkowy

Składniki:

Sos kremowy-pieczarkowy

 

  • 500 gr pieczarek
  • 2 cebule
  • 1/2 kostki masła - ja używam osełki
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 3-4 szklanki mleka 3,2%
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatułowej
  • pieprz,sól dosmaku

Sposób przygotowania:

Sos kremowy-pieczarkowy
Pieczarki obierz, pokrój w kostkę lub paski (wg.uznania). Na patelni rozgrzej masło, wrzuć pieczarki, podsmaż. Jak będą przyrumienione, dodaj cebulę (pokrojoną w bardzo drobną kostkę). Razem smaz do zeszklenia cebuli. Dodaj najpierw śmietanę 18%, jak zaczną się robić "grudki" na patelni, dodaj mleko (0,5 szklanki), gałke muszkatułową, sól, pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę z mlekiem i energicznie mieszaj aby nie było grudek. Po wymieszaniu, dodaj znów mleko. Jeśli sos będzie za gęsty, dodaj mleko. Doprowadź do wrzenia i przelej do naczynia wktórym będziesz podawał sosSmacznego