Sposób przygotowania:
Sos kurkowy do mięsa
Małe kurki dokładnie myję i osuszam. Na patelnię z tłuszczem pozostałym ze smażenia mięsa, do którego będzie robiony sos, wrzucam cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zarumieni zalewam ją wywarem zrobionym na bazie kurek (można również zrobić z kostki warzywnej). Następnie dodaję grzybki i całość duszę od 10 do 15 minut pod przykryciem. W razie potrzeby dolewam jeszcze wywar. Gdy kurki będą już miękkie dodaję cebulkę prażoną, wlewam śmietankę oraz posypuję koperkiem. Całość gotuję dosłownie kilka minut. Jeśli sos będzie zbyt rzadki albo gotuję go dłużej w celu odparowanie większej części wywaru albo zagęszczam mąką kukurydzianą. Doprawiam jeszcze solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowanym sosem polewam wcześniej przyrządzone mięso np. polędwicę wieprzową. Smacznego.