pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Sos kurkowy do mięsa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

świetny sos w sezonie kurkowym

Sos kurkowy do mięsa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sos kurkowy do mięsa

 

  • 200 g kurki
  • 150 ml śmietana kremowa 30%,
  • 150 ml wywar warzywno-drobiowy na bazie kurek,
  • 1 łyżeczka mąka kukurydziana,
  • 1/2 cebula,
  • 1 łyżeczka cebula prażona,
  • tłuszcz pozostały ze smażenia mięsa,
  • 1 łyżeczka koperek siekany,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny mielony Prymat

 

Sposób przygotowania:

Sos kurkowy do mięsa
Małe kurki dokładnie myję i osuszam. Na patelnię z tłuszczem pozostałym ze smażenia mięsa, do którego będzie robiony sos, wrzucam cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zarumieni zalewam ją wywarem zrobionym na bazie kurek (można również zrobić z kostki warzywnej). Następnie dodaję grzybki i całość duszę od 10 do 15 minut pod przykryciem. W razie potrzeby dolewam jeszcze wywar. Gdy kurki będą już miękkie dodaję cebulkę prażoną, wlewam śmietankę oraz posypuję koperkiem. Całość gotuję dosłownie kilka minut. Jeśli sos będzie zbyt rzadki albo gotuję go dłużej w celu odparowanie większej części wywaru albo zagęszczam mąką kukurydzianą. Doprawiam jeszcze solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowanym sosem polewam wcześniej przyrządzone mięso np. polędwicę wieprzową. Smacznego.
Sos kurkowy do mięsa
Po dodaniu kurek całość dusimy pod przykryciem od 10 do 15 minut
Sos kurkowy do mięsa
Miękkie grzybki zalewamy śmietaną i dodajemy posiekany koperek
Sos kurkowy do mięsa
Sos doskonale komponuje się z mięsem pieczonym - np. polędwiczką wieprzową