Etna

Etna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Sos majonezowy z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sos majonezowy z warzywami podawać do drobiu i do ryb na zimno.

Sos majonezowy z warzywami

Składniki:

Sos majonezowy z warzywami

 

 

 

 

  • 1 szklanka majonezu
  • kawałek selera (ok. 10 dag)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka tłuszczu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka rodzynków
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 jabłko
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz, cukier
  • sok z cytryny lub kwasek cytrynowy

Sposób przygotowania:

Sos majonezowy z warzywami
Warzywa obrać, umyć, opłukać, i pokroić na zapałkę. W rondlu rozgrzać tłuszcz, przesmażyć na nim pokrojone warzywa, dodać odrobinę wody i dusić do ich miękkości. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy orazopłukane rodzynki i mąkę rozprowadzoną małą ilością zimnej wody. Odstawić do wystudzenia. Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazdo nasienne i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Podsmażyć z łyżeczką cukru. Wystudzić. Składniki połączyć. Dodać majonez i wino. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą cukrem i sokiem z cytryny.