Sposób przygotowania:
Sos mięsny na zapas :
Mięso natrzeć przyprawami i zostawić na 30 minut . Cebulę pokroić w piórka. W rondlu o grubym dnie rozgrzać smalec, włożyć mięso i obsmażyć na rumiano. Dołożyć cebulę , liście laurowe i ziele angielskie. Wlać wodę , doprowadzić do wrzenia , a następnie dusić na małym gazie aż mięso będzie miękkie , a cebula prawie się rozgotuje .Wyjąć mięso , pokroić w kostkę .Na suchej patelni zarumienić mąkę i rozprowadzić sosem . Wlać do garnka .Dodać śmietankę . Sos przetrzeć przez sito ( lub zmiksować malakserem ) – tak by sos był gładki , kremowy i gęsty . Włożyć mięso . Mieszając zagotować sos . Doprawić do smaku sosem sojowym i pozostałymi przyprawami .Podzielić na porcje ( ja przyjmuję łyżkę wazową pełna na osobę ) w pojemniczki . Wystudzić i zamrozić . Z tej porcji wychodzi ok. 10-12 łyżek wazowych sosu