kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 751]

Sos mięsny z czerwoną papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszny sos mięsny z dodatkiem czerwonej papryki. Polecam jako danie główne np. z makaronem.

Sos mięsny z czerwoną papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos mięsny z czerwoną papryką

 

  • 25 dag mięsa mielonego
  • 150 gram czerwonej papryki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka wody
  • 2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • suszona bazylia do smaku

Sposób przygotowania:

Sos mięsny z czerwoną papryką
Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę.

Cebulę i czosnek oraz paprykę przesmażamy przez kilka minut na rozgrzanym oleju, przekładamy do garnka z gotującą się wodą.

Na tej samej patelni przesmażamy mięso mielone i dokładamy do gotujących się warzyw. Gotujemy do miękkości warzyw.

Na samym końcu dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, zagotowujemy. Podajemy z ugotowanym makaronem.
Sos mięsny z czerwoną papryką
Umytą i oczyszczoną paprykę kroimy w kostkę.
Sos mięsny z czerwoną papryką
Na rozgrzanym oleju smażymy paprykę, czosnek i cebulę.
Sos mięsny z czerwoną papryką
Na rozgrzanym oleju smażymy mięso mielone.
Sos mięsny z czerwoną papryką
Gdy mięso i warzywa są ugotowane dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy.