Sposób przygotowania:
Sos niedźwiedzi z kopytkami
Ziemniaki zmiel lub przeciśnij przez praskę wprost do miski, dodaj jajo, mąkę pszenną i i szczyptę soli. Jesli ziemniaki (np młode) zawieraja mało skrobi dodaj czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Wyrób ciasto. Wmieszaj dokładnie.
Przykryj ciasto ściereczką i zajmij się sosem. Nastaw wodę do gotowania kluseczek
Umyj , osusz liście czosnku po czym posiekaj je drobno. Pokrój boczek w kostkę. Smaż boczek na patelni do chwili aż będzie rumiany a tłuszcz się wytopi. Dodaj posiekana drobno cebulę - zeszklij ją. Na końcu dodaj posiekany czosnek niedźwiedzi i śmietankę.
Zagotuj sos. Zagęść go mąką wymieszaną z odrobiną wody. Dopraw do smaku solą i świezo zmielonym pieprzem, zestaw z ognia.
Uformuj z ciasta na kluski wałeczki, pokrój skośnie w romby. Gotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut od wypłynięcia. Podawaj kopytka z sosem niedźwiedziem udekorowane kwiatami czosnku.
Przykryj ciasto ściereczką i zajmij się sosem. Nastaw wodę do gotowania kluseczek
Umyj , osusz liście czosnku po czym posiekaj je drobno. Pokrój boczek w kostkę. Smaż boczek na patelni do chwili aż będzie rumiany a tłuszcz się wytopi. Dodaj posiekana drobno cebulę - zeszklij ją. Na końcu dodaj posiekany czosnek niedźwiedzi i śmietankę.
Zagotuj sos. Zagęść go mąką wymieszaną z odrobiną wody. Dopraw do smaku solą i świezo zmielonym pieprzem, zestaw z ognia.
Uformuj z ciasta na kluski wałeczki, pokrój skośnie w romby. Gotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut od wypłynięcia. Podawaj kopytka z sosem niedźwiedziem udekorowane kwiatami czosnku.