Sposób przygotowania:
Sos z żeberek
Porąbać na małe kawałki żeberka .Usiekać w drobną kostkę cebulę . Wymieszać przyprawy ( 4 łyżki oleju , pieprz , paprykę i powidła ) . Natrzeć mięso i zostawić na godzinę w lodówce . Rozgrzać kilka łyżek oleju i usmażyć na rumiano żeberka . Wsypać do mięsa posiekaną cebulę . Smażyć razem pod przykryciem . Zalać wodą .Dorzucić Bulionetkę . Dusić pod przykryciem pilnując by woda nie wyparowała ok. godziny . Wyjąć kawałki żeberek i usunąć z nich kawałki kości i chrząstek . Mięso rozdrobnić i włożyć do sosu .Doprawić do smaku .
Można sos rozdrobnić malakserem lub blenderem , lub lekko zaciągnąć mąką .
Można sos rozdrobnić malakserem lub blenderem , lub lekko zaciągnąć mąką .
pacpaw
Babciagramolka
Zamrażam . Z tej porcji wychodzi 2x po 2 porcje ( jak dla nas ) . Dziś zjadłyśmy połowę - drugą poławę ostudziłam i zamroziłam . Trzeba wypróbować jaką ilość potrzeba dla nas - ja robię bardzo gesty, ale mniej - ktoś woli luźniejszy ale więcej .
pacpaw
Babciagramolka
To jest patelnia Dry Cooker Delimano- wygrałam ją w konkursie - jest fantastyczna . Ma w środku takie wybrzuszenie z dziurkami na wylot . Ciepłóe powietrze dzieki temu unosi sie do góry i dodatkowo ogrzewa potrawę , na pokrywie para sie skrapla i opada . Z tym , że w przeciwieństwie do parowara nie jest to obieg zamknięty - część wilgoci ucieka przez te dziurki . Dusi się w niej doskonale - nawet ciasto można w tym piec . Wrzuć w wyszukiwarkę - Delimano i tam odszukaj patelnie Dry Cooker .
pacpaw
Już wygoglowuje informacje na ten temat :o)
pacpaw