Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Sos z żeberek

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Robię taki sos z tańszych żeberek na zapas do kluch , kopytek lub mięs .

Sos z żeberek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos z żeberek

 

  • 30 dag żeberek ( końcówek )
  • 3 cebule
  • olej ( używam z pestek winogron )
  • sól
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki powideł śliwkowych
  • 1 Bulionetka pieczeniowa Knorra ( można użyć innej , lub maggi czy przyprawy do zup - byle doprawić )
  • 2 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Sos z żeberek
Porąbać na małe kawałki żeberka .Usiekać w drobną kostkę cebulę . Wymieszać przyprawy ( 4 łyżki oleju , pieprz , paprykę i powidła ) . Natrzeć mięso i zostawić na godzinę w lodówce . Rozgrzać kilka łyżek oleju i usmażyć na rumiano żeberka . Wsypać do mięsa posiekaną cebulę . Smażyć razem pod przykryciem . Zalać wodą .Dorzucić Bulionetkę . Dusić pod przykryciem pilnując by woda nie wyparowała ok. godziny . Wyjąć kawałki żeberek i usunąć z nich kawałki kości i chrząstek . Mięso rozdrobnić i włożyć do sosu .Doprawić do smaku .
Można sos rozdrobnić malakserem lub blenderem , lub lekko zaciągnąć mąką .
Sos z żeberek
Porąbane kawałki żeberek posmarować pastą przyprawową i zostawić na godzinę w lodówce
Sos z żeberek
Obsmażyć mięso i cebule na rumiano , zalać wodą i dusić do miękkości
Sos z żeberek
Wyjąć mięso z sosu i obrać usuwając kości i chrząstki- mieso po rozdrobnieniu włożyc do sosu
Sos z żeberek
Zagotować so , doprawić do smaku - podzielić na porcje i zamrozić lub podać do obiadu