renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Szparagi w sosie śmietanowym z lubczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zielone szparagi podawane w kremowym sosie śmietanowym z lubczykiem, a na wierzchu dana położone jajko sadzone.

Szparagi w sosie śmietanowym z lubczykiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szparagi w sosie śmietanowym z lubczykiem

 

Sposób przygotowania:

Szparagi w sosie śmietanowym z lubczykiem

Etap 1

Szparagi w sosie śmietanowym z lubczykiem
Szparagi należy ugotować przez ok. 10 minut,

W wysokim garnku zagotować wodę z łyżeczką soli i łyżeczką cukru. Szparagi umyć, odłamać końcówki. Szparagi gotować przez ok. 10 minut.

Etap 2

Szparagi w sosie śmietanowym z lubczykiem
Sos należy doprawić solą, pieprzem i gałką.

Na dużej patelni rozgrzać masło, wrzucić posiekany lubczyk, dusić ok. 1 minutę, wlać śmietankę, dodać sól i pieprz i gotować ok. 5 minut ciągle mieszając. Na koniec doprawić gałką muszkatołową.

Etap 3

Szparagi w sosie śmietanowym z lubczykiem
szparagi po ugotowaniu należy podzielić na 2 porcje.

Ugotowane szparagi ułożyć na 2 talerzach.

Etap 4

Szparagi w sosie śmietanowym z lubczykiem
Szparagi należy polać gorącym sosem, tylko wtedy są pyszne.

Następnie polać gorącym sosem śmietanowym.

Etap 5

Szparagi w sosie śmietanowym z lubczykiem
Dekoracja końcową dania jest gałązka świeżego koperku.

Jaka sadzone należy przygotować równolegle z sosem. Na koniec należy położyć na szparagach jajko sadzone i przyozdobić koperkiem.


Tagi:

szparagi danie