migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1285]

Sos pieczarkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Sos pieczarkowy na bazie pieczarek jest pysznym dodatkiem do wielu dań. Doskonale pasuje do przeróżnych kotlecików mięsnych i bezmięsnych oraz placków ziemniaczanych.

Sos pieczarkowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sos pieczarkowy

 

Sposób przygotowania:

Sos pieczarkowy
Pieczarki dokładnie oczyścić i dowolnie pokroić, ja zazwyczaj kroje na pół lub na trzy grubsze plasterki. Następnie rozpuścić masło. Wrzucić pokrojone pieczarki.

Smażyć kilka minut aż pieczarki ściemnieją. Następnie zalać wodą.

Zagotować i gotować ok 10 minut, do smaku doprawić sola lub sosem sojowym. Mąkę wymieszać w odrobinie wody. Zmniejszyć gaz do minimum i wlać rozmąconą mąkę.

Cały czas mieszać i powoli zwiększać gaz aby sos się zagotował.   
Sos pieczarkowy
Pieczarki dokładnie oczyścić i dowolnie pokroić, ja zazwyczaj kroje na pół lub na trzy grubsze plasterki.
Sos pieczarkowy
Następnie rozpuścić masło. Wrzucić pokrojone pieczarki. Smażyć kilka minut aż pieczarki ściemnieją.
Sos pieczarkowy
Mąkę wymieszać w odrobinie wody. Zmniejszyć gaz do minimum i wlać rozmąconą mąkę.

Tagi:

pieczarki sos